Diumenge, 24 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Llocs d'interŔs

  Ermita de Sant Antoni
Construïda al cim d'un petit turó, avui a tocar ja amb el nucli urbà del poble, s'alça l'ermita de Sant Antoni de Pàdua. Des de la plaça que la precedeix, hom pot gaudir, malgrat que alguns pins en dificulten la vista, d'una panoràmica excel·lent de bona part de la comarca i del seu litoral marí.

L'actual edifici de l'ermita és d'estil eivissenc. Enric Baixeres en dissenyà la façana, de la qual destaquen l'espadanya, dotada de quatre campanes, i una escala de granit, que permet l'accés a l'interior.

L'edifici és d'una sola nau amb una absis suau, i la coberta, resolta amb encavallades de fusta i cairats vistos. El presideix la imatge de sant Antoni de Pàdua, que queda flanquejada per dos relleus de 3 m x 0,8 m cada un; un està dedicat a sant Antoni Abat, protector dels pagesos, i l'altre a sant Francesc Xavier, copatró del poble.

Les obres de construcció de l'ermita començaren l'any 1761, les obres es demoraren en el temps, però, un cop fetes, el permís per a la seva benedicció arribà el 28 de juliol de 1796.

La manca de conservació de l'edifici eclesial provocà que el 10 de juliol de 1940 s'ensorrés la teulada i la paret que tocava amb el cementiri, i que el mes de febrer de 1962 caiguessin la façana, la paret davantera de la casa de l'ermità i el mur de contenció de la plaça.

Amb la voluntat de tot un poble, es posava en marxa la seva reconstrucció, la qual finalitzà un any i mig més tard, el 1963.

En l'actualitat, els maspujolencs celebren culte religiós a l'ermita en ocacsons assenyalades, com les diades de Sant Antoni de Pàdua i de Sant Antoni Abat, moment en què es canten els "Goigs a Sant Antoni de Pàdua", a l'inici o clausura del curs de catequesi; també algunes parelles la trien com a lloc per a fer el seu casament. 

 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI