Diumenge, 24 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Fills ilĚlustres

  Josep M. Barenys i CavallÚ
Josep M. Barenys Cavallé va nèixer el dia 12 de setembre de 1819 al casal de cal Barenys. Els seus pares eren Pere Barenys Giné (1793-1877), pagès de Maspujols, i Josepa Cavallé i Ferrando (1792-1861), de Poboleda.

Josep M. Barenys fou un destacat element carlí com ho demostra el fet que participà a les tres guerres carlines. Quan tenia 15 anys, sortí de casa seva a Maspujols "cal Barenys" en companyia del seu pare i altres voluntaris per lluitar al costat de les tropes de Carles V.

El 10 de març de 1837, fou nomenat tinent i el dia 20 de juny de 1839 ascendí a capità, i es féu càrrec de la Tercera Compañia de Tiradores de Tarragona, de l'exèrcit carlí. El dia 5 de maig de 1872, amb motiu de la tercera guerra carlina, reuní 123 voluntaris de Maspujols, l'Aleixar i Vilaplana per enfortir les tropes carlines. És nomenat Comandant Militar de la zona de Reus i Falset, i elevat, el dia 22 d'octubre del 1874, a la categoria de tinent coronel, i amb aquest càrrec dirigí nombroses batalles i accions de guerra.

L'octubre de 1875 s'exilià de nou a França perquè no acceptava les condicions d'indult que va oferir el nou govern. Fins aquí els detalls, essencialment militars, de la seva vida. Entre interval i interval de guerra, va continuar la seva vida al poble, tenint cura dels seus treballadors i de les seves terres. Poques coses més sabem de la seva vida després d'aquestes dates. Josep M. Barenys i Cavallé va morir el dia 5 de setembre de 1893, quan li faltaven pocs dies per fer 74 anys, a causa d'una pleuresia; va ser enterrat al cementiri de Maspujols.

 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI